En compliment de la Llei 19/2014 , de 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern, l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) fa pública la següent informació:
L’IFAE
L’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) és un consorci públic de gestió, amb personalitat jurídica pròpia, integrat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’IFAE va ser creat l’any 1991 mitjançant el Decret 159/1991 , de 19 de juliol, amb l’objectiu de fomentar i desenvolupar la física d’altes energies, tant en els aspectes teòrics com experimentals i tecnològics. Enllaç a les memòries anuals d’activitat.
L’IFAE està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i s’hi relaciona mitjançant el departament competent en matèria de Recerca (actualment, el Departament de Recerca i Universitats).
L’IFAE va estar entre els primers centres de recerca reconeguts per la Generalitat com a centres CERCA a través de la resolució ECO/2405/2015 , de 21 d’octubre. Un reconeixement que li ha estat renovat mitjançant les resolucions EMC/971/2020 , de 5 de maig, i REU/2220 , de 20 de juny. Seguint els mandats del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat de Catalunya, l’IFAE se sotmet periòdicament a avaluacions científiques externes coordinades per la Institució CERCA.
L’article 7 dels Estatuts de la Fundació I-CERCA estableix que els centres CERCA de la Generalitat han de disposar del finançament estructural adequat a través d’un contracte programa amb la Generalitat. El contracte programa inclou uns objectius estratègics que són objecte de seguiment anual. Del 2007 al 2016, la relació entre l’IFAE i la Generalitat s’ha articulat a través de contractes programa amb el departament al que estava adscrit en cada moment. Des del 2017 no hi ha cap contracte programa vigent.
El règim jurídic i les especificitats de la normativa aplicable als centres CERCA es recullen al Capítol IV del Títol II de la Llei 7/2011 , de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres; al Capítol II del Títol VII de la Llei 5/2020 , de 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient; i al Règim especial en matèria de recerca i criteris interpretatius aplicables als centres de recerca de Catalunya (CERCA) i a la Fundació Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Addicionalment, la Llei 5/2012 ,de 20 de març, de mesures fiscals, administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics; la Llei 2/2014 , del 27 de gener, de mesures fiscals, financeres i del sector públic; i la Llei 5/2017 , de 28 de març, de mesures fiscals, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni inclouen diverses mesures sobre el funcionament dels centres CERCA.
A la sessió celebrada el 02/07/2021, el Consell de Govern de l’IFAE va aprovar el Pla Estratègic de l’IFAE (2021-2024) . Els principals impactes socials de l’activitat de l’IFAE són els que es puguin derivar del desenvolupament de nous detectors d’alta resolució, especialment en aplicacions a la física mèdica, del desenvolupament de noves tecnologies de computació quàntica, de les activitats de divulgació i de foment de vocacions científiques entre el jovent, amb especial focus en les dones.
Enllaç a l’organigrama de l’IFAE
Els actuals Estatuts de l’IFAE van ser aprovats mitjançant l’Acord de Govern 162/2015 , de 20 d’octubre.
Òrgans de govern
D’acord amb l’article 6 dels seus Estatuts, els òrgans de govern de l’IFAE són el Consell de Govern (òrgan col·legiat) i el director (òrgan individual).
Consell de Govern
L’article 8 dels seus Estatuts estableix que el Consell de Govern és l’òrgan suprem de decisió de l’IFAE i té les facultats superiors de govern i administració del consorci. El Consell de Govern està format per tres representants de la Generalitat de Catalunya i tres representants de la UAB. El director de l’IFAE assisteix a les sessions amb veu però sense vot. La seva composició actual és la següent:
President:
- Núria Montserrat Pulido, consellera de Recerca i Universitats (Generalitat de Catalunya)
Vocals:
- Francesc Xavier Álvarez Calafell, director del Departament de Física (UAB)
- Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca (Generalitat de Catalunya)
- Eva Maria Pellicer Vilà, coordinadora de la Unitat de Física de Materials II (UAB)
- Rosa Maria Sebastián Pérez, vicerectora d’Innovació i de Projectes Estratègics (UAB)
- Josep Maria Serena Sender, director general d’Energia (Generalitat de Catalunya)
Els membres del Consell de Govern de l’IFAE no perceben cap dret en concepte de pertinença o d’assistència a aquest òrgan col·legiat.
Director
D’acord amb l’article 8.2.c dels Estatuts de l’IFAE, correspon al Consell de Govern nomenar o contractar, per períodes de quatre anys, i separar el director. L’actual director de l’IFAE és el Dr. Eugenio Coccia. El seu nomenament va ser aprovat, per unanimitat, a la sessió del Consell de Govern celebrada el 27 d’octubre de 2022, i va ser efectiu a partir del 15 de novembre del 2022.
El director de l’IFAE, que assisteix amb veu però sense vot a les seves sessions, du a terme les decisions del Consell de Govern. Resol les qüestions de tipus científic, administratiu i econòmic d’acord amb les normes que estableix el Consell de Govern. Així mateix realitza aquelles funcions que li són encomanades o delegades pel Consell de Govern o per la seva presidenta.
Personal
A data 31/12/2023, la plantilla de l’IFAE estava constituïda per 130 treballadors.
Desglossament de la plantilla:
- Per gènere: 38 dones i 92 homes.
- Per col·lectiu: 80 personal investigador, 35 suport directe a la recerca (enginyers/es i tècnics/ques), 15 suport indirecte a la recerca (administració i gestió)
- Per tipus de contracte: 92 temporals, 36 indefinits, i 2 emèrits.
Addicionalment, l’IFAE comptava amb l’adscripció de 6 investigadors de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), i l’adscripció de la recerca de 12 PDI de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
En sessió celebrada el 19/02/2019, el Consell de Govern de l’IFAE va aprovar l’oferta pública d’ocupació per a l’exercici 2019. En sessió celebrada el 02/07/2021, el Consell de Govern va aprovar l’oferta pública d’ocupació per a l’exercici 2021 . En sessió celebrada el 29/06/2022, el Consell de Govern va aprovar l’oferta pública d’ocupació per a l’exercici 2022 . En sessió celebrada el 05/12/2023, el Consell de Govern va aprovar l’oferta pública d’ocupació per a l’exercici 2023 . La taxa de reposició correspon a la diferència entre les baixes dels empleats fixos i les incorporacions de contractes fixos l’any anterior, llevat dels que tenien reserva de plaça, procedents d’oferta d’ocupació pública o personal indefinit amb una relació preexistent amb el sector públic català.
L’any 2022 les despeses de personal van ser de 4.366.516,90 € en sous i salaris, i de 1.241.129,96 € en càrregues socials.
A la sessió celebrada el 05/12/2023, el Consell de Govern de l’IFAE va aprovar les Taules Salarials , que inclouen la classificació de categories i subcategories professionals.
L’IFAE no s’acull a cap conveni col·lectiu sectorial ni té signat cap pacte d’empresa, de manera que el personal laboral s’acull a l’Estatut dels Treballadors. Els treballadors de l’IFAE estan representats a través del seu Comitè d’Empresa, que es va constituir al juny del 2024. L’IFAE no disposa de RLT.
A la plantilla de l’IFAE no hi ha ningú adscrit pels adjudicataris de contractes signats amb l’Administració que, en virtut del contracte, dugui a terme una activitat, un servei o una obra amb caràcter permanent.
A la plantilla de l’IFAE no hi ha cap alt càrrec ni directiu inclòs en l’àmbit d’aplicació de la Llei 13/2005 , de 27 de desembre, del règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs al servei de la Generalitat –article 2- en concordança amb l’article 4.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
A través de l’Acord de Govern 41/2019 , d'11 de març, la Generalitat ha declarat d’interès públic el desenvolupament per part del personal investigador amb funcions de direcció d’equips humans, instal·lacions i programes i projectes científics i tecnològics en l’àmbit de coneixement dels centres de recerca de Catalunya (centres CERCA).
Seguint la recomanació de la Comissió Europea, l’IFAE s’ha adherit a la Carta europea de l’investigador i el Codi de Conducta per a la contractació d’investigadors. L’IFAE té una que inclou un Pla d’acció per al període 2016-2019. Per tot això, l’abril del 2016 la Comissió Europea va atorgar a l’IFAE la distinció Human Resources Award.
Seguint la recomanació de la Comissió Europea 2005/251/EC , l’IFAE s’ha adherit a la Carta europea de l’investigador i el Codi de Conducta per a la contractació d’investigadors. L’IFAE té una Estratègia de recursos humans . Per tot això, la Comissió Europea va atorgar a l’IFAE la distinció Human Resources Award.
El web de l’IFAE té un espai on s’anuncien totes les places que s’obren per un procés de selecció de personal. El contingut i la publicitat dels anuncis de places laborals estan regulats pel següent protocol , que va ser aprovat pel Consell de Govern de l’IFAE a la sessió celebrada el 05/12/2023.
L’IFAE disposa d’un Pla d’Igualtat de Gènere , aprovat pel Consell de Govern de l’IFAE, i d’un protocol per al tractament, la prevenció, i l’eradicació de qualsevol tipus d’assetjament laboral . El protocol tracta, de manera específica, l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de gènere o d’orientació sexual. L’IFAE te un protocol que regula la figura de Síndic (Ombudsperson)
En sessió celebrada el 19/02/2019, el Consell de Govern de l’IFAE va acordar adherir-se al Codi de Conducta de la Institució CERCA . Addicionalment, el director i el gerent de l’IFAE s’hi ha adherit a títol personal.
Dietes i despeses de transport
A la sessió celebrada el 05/12/2023 el Consell de Govern de l’IFAE va aprovar el següent protocol que regula el reemborsament de les despeses relacionades amb viatges .
Convenis
- Conveni d’adscripció de l’Institut de Física d’Altes Energies a la Universitat Autònoma de Barcelona com a institut universitari.
- Conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per l’establiment de les condicions que han de regir la cessió d’ús per part de la UAB a favor l’IFAE de fins a un màxim de 1.800 m2 a l’edifici espina C7Bis Parell.
- Conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per l’establiment de les condicions que han de regir la cessió d’ús per part de la UAB a favor l’IFAE de 240 m2 a l’edifici CM7.
- Conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per l’establiment de les condicions que han de regir la cessió d’ús per part de la UAB a favor l’IFAE de l’edifici Taller de Mecanització de 1.105 m2.
- Conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per l’establiment de les condicions que han de regir la cessió d’ús per part de la UAB a favor l’IFAE de de 412 m2 de l’Edifici D (Serveis Informàtics).
- Conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per l’establiment de les condicions que han de regir la cessió d’ús per part de la UAB a favor l’IFAE de de 351 m2 de l’espina C5B Senar
- Convenio entre el consorcio Institut de Física d’Altes Energies y el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas para el mantenimiento y operación del centro de competència científico-tecnológico denominado Puerto de Información Científica (PIC).
- Conveni de col·laboració entre la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA) i el consorci Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), per a la participació en el fons de patents Gínjol.
- Conveni per establir les condicions sota les quals l’IFAE participa en el programa específic de gestió d’instituts adscrits i fundacions participades que desenvolupa la UAB.
- Conveni de regulació de l’adscripció de l’activitat de recerca del personal docent i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona a l’Institut de Física d’Altes Energies.
- Conveni de col·laboració docent entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Física d’Altes Energies.
- Conveni de col·laboració entre la fundació Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats i l’Institut de Física d’Altes Energies.
- Conveni de col·laboració entre el consorci Centre de Supercomputació de Catalunya i el consorci Institut de Física d’Altes Energies per a l’adhesió a l’Anella Científica.
- Conveni de col·laboració entre l’Institut de Física d’Altes Energies i la Comissió Central de Subministraments, en què s’estableixen les condicions de participació en el sistema central d’adquisicions de béns i serveis de la Generalitat de Catalunya.
- Conveni de col·laboració entre la fundació The Barcelona Institute of Science and Technology i el consorci Institut de Física d’Altes Energies pel desenvolupament d’activitats de formació.
- Conveni amb el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat per a la realització del subprojecte dels Plans Complementaris en l’àrea d’astrofísica i física d’altes energies.
- Conveni amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per a la col·laboració en el Pla Complementàri en l’àrea d’astrofísica i física d’altes energies
- Conveni amb l’Institut Català de Fotònica (ICFO) per a la realització del subprojecte dels Plans Complementaris de comunicació quàntica.
- Conveni amb el consorci per la construcció, equipament i explotació del laboratori de llum sincrotró (CELLS), el CSIC, i amb l’ICN2 per a la realització del subprojecte dels Plans Complementaris en l’àrea de materials avançats.
Avaluacions de qualitat
Com a centre CERCA, l’IFAE se sotmet periòdicament a avaluacions científiques externes coordinades per la Institució CERCA. La darrera avaluació va tenir lloc al 2023 i l’IFAE va obtenir la qualificació, “A-”.
L’any 2013 el Ministeri d’Economia i Competitivitat (AGE) va atorgar a l’IFAE l’acreditació de centre d’excel·lència científica “Severo Ochoa”. L’acreditació va ser renovada al 2017.
Règim pressupostari, règim comptable i control extern
El règim pressupostari i el règim comptable aplicables a l’IFAE són els que determina la normativa reguladora de les finances públiques de la Generalitat de Catalunya per a aquest tipus d’entitats, i també la normativa de desplegament que, en matèria de pressupostos i comptabilitat, s’aprovi en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, sens perjudici del que, en virtut de la seva condició de centre CERCA, li resulti d’aplicació de la normativa específica recollida al Capítol IV del Títol II de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres. El pressupost de l’IFAE forma part del pressupost de la Generalitat de Catalunya i es publica a l’apartat corresponent a consorcis amb participació majoritària de la Generalitat.
A la sessió celebrada el 29/06/2022, el Consell de Govern de l’IFAE va aprovar les bases d’execució pressupostàries per a l’exercici 2022.
- Enllaç a l’informe d’auditoria dels comptes anuals de l’exercici 2018, que inclou la memòria econòmica aprovada a la sessió del Consell de Govern de l’IFAE celebrada el 28/06/2019.
- Enllaç a l’informe d’auditoria dels comptes anuals de l’exercici 2019, que inclou la memòria econòmica aprovada a la sessió del Consell de Govern de l’IFAE celebrada el 17/06/2020.
- Enllaç a l’informe d’auditoria dels comptes anuals de l’exercici 2020, que inclou la memòria econòmica aprovada a la sessió del Consell de Govern de l’IFAE celebrada el 02/07/2021.
- Enllaç a l’informe d’auditoria dels comptes anuals de l’exercici 2021, que inclou la memòria econòmica aprovada a la sessió del Consell de Govern de l’IFAE celebrada el 29/06/2022.
- Enllaç a l’informe d’auditoria dels comptes anuals de l’exercici 2022, que inclou la memòria econòmica aprovada a la sessió del Consell de Govern de l’IFAE celebrada el 05/12/2023.
L’IFAE està subjecte al control extern de la Sindicatura de Comptes i, a nivell intern, resta subjecte a auditoria financera i de regularitat en el marc del control financer establert, per a aquest tipus d’entitats, a la normativa reguladora de les finances públiques de Catalunya, sota la responsabilitat de la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya.
- Enllaç a l’Informe Definitiu d’Intervenció General (Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda) de direcció i supervisió de control financer de l’IFAE per a l’exercici 2015, a l’Informe d’Actuacions , i a l’Informe de Tancament del Pla d’Actuacions .
- Enllaç a l’informe d’Intervenció General (Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda) de direcció i supervisió de control financer de l’IFAE per a l’exercici 2016. Intervenció General no va remetre a l’IFAE cap Pla d’Actuacions.
- Enllaç a l’informe d’Intervenció General (Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda) de direcció i supervisió de control financer de l’IFAE per a l’exercici 2017.
- Enllaç a l’informe 12/2020 de Sindicatura de Comptes sobre l’exercici 2017.
Inventari de béns mobles i immobles
Per tal de dur a terme la seva activitat, l’IFAE disposa de béns immobles de la seva propietat, i ha formalitzat uns convenis de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i uns contractes d’arrendament.
- Enllaç al document amb la informació dels béns immobles propietat de l’IFAE
- Enllaç al document amb la informació dels béns mobles propietat de l’IFAE
- Enllaç al document amb la informació dels convenis i contractes d’arrendament de béns immobles
- Enllaç al document amb la informació dels contractes d’arrendament de béns mobles
Contractació pública
L’IFAE es troba subjecte a la legislació vigent en matèria de contractació pública per la seva condició de consorci adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la seva consideració com a administració pública, amb subjecció normativa de contractació pública de nivell 1.
L’objectiu de la regulació en matèria de contractació pública és garantir el compliment dels principis de llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments, i no-discriminació i igualtat de tracte entre els candidats, assegurant l’ús eficient dels fons destinats a la realització d’obres, l’adquisició de béns i la contractació de serveis.
Al maig del 2017 l’IFAE es va adherir a la Central de Contractació de l’Estat (AGE), en el seu règim general. Al novembre del 2018, l’IFAE es va adherir a la totalitat de les categories de bens i serveis del sistema d’adquisicions centrals de la Generalitat de Catalunya.
La Plataforma de serveis de contractació pública de la Generalitat de Catalunya és el portal únic global i integrat per a la difusió de la informació de l’activitat contractual de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i dels ens i empreses que integren el seu sector públic, i de difusió dels perfils de contractant dels seus òrgans de contractació, d’acord amb les previsions de la legislació de contractes del sector públic. Tal com exigeix l’article 53 del Text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat pel Reial Decret legislatiu 3/2011 , de 14 de novembre, l’aplicació informàtica que suporta els perfils de contractant residenciats a la Plataforma disposa d’un dispositiu electrònic que permet acreditar de manera fefaent el moment d’inici de la difusió pública de la informació que s’inclou i la seva integritat, possibilitant la publicació segura a Internet amb efectes jurídics, en els termes recollits en el Text refós esmentat.
Enllaç al perfil de l’IFAE a la Plataforma de contractació pública de la Generalitat . La ciutadania pot accedir lliurement, sense necessitat d’identificació prèvia al Registre Públic de Contractes de Generalitat , que conté la informació bàsica sobre els contractes signats per l’IFAE. L’accés a la informació es realitzarà formulant una consulta mitjançant el cercador, que conté els conceptes de cerca següents:
- Organisme contractant
- Òrgan de contractació
- Data d’adjudicació del contracte
- Procediment/sistema d’adjudicació
- Tipus de contracte
- Descripció/Objecte del contracte
- Codi CPV (Vocabulari comú de productes)
- Import d’adjudicació
- Nom de l’adjudicatari
- Durada del contracte
- Modificacions
- Pròrrogues
- Resolucions de contractes
Les respostes a les cerques efectuades contenen les dades contractuals relatives als contractes executats els darrers cinc anys i també s’hi inclouen les dades relatives a les incidències d’execució dels contractes (modificacions, pròrrogues i contractes amb resolució anticipada). Per obtenir una resposta al més acurada possible, podeu precisar els vostres criteris de cerca tenint en compte la informació que trobareu a l’enllaç relacionat. Per a qualsevol consulta, suggeriment o qüestió, teniu a la vostra disposició la següent bústia de contacte: Bústia de contacte del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda .
Serveis
El Port d’Informació Científica (PIC) ofereix els següents serveis per a projectes de recerca: processament de dades, emmagatzematge en disc, emmagatzematge en cinta, i de manteniment de projecte. El cost d’aquests serveis els aprova cada any el Consell de Govern d’acord amb un protocol que té en compte les despeses dels cinc anys anteriors. Enllaç al llistat del cost dels serveis 2021 .
Els tallers mecànic i de microelectrònica de la Divisió Tècnica de l’IFAE ofereixen els serveis dels seus equipaments, que han de ser operats per personal de l’IFAE. A la sessió celebrada el 22/12/2022, el Consell de Govern de l’IFAE va aprovar la següent taula de tarifes .
Bases cartogràfiques, plans territorials i procediments jurídics
Per la seva naturalesa, l’IFAE no genera documentació ni informació de cap dels següents aspectes indicats als articles 8, 10 i 12 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern:
- Bases cartogràfiques, serveis webs cartogràfics, visors i aplicacions.
- Pla territorial general, els plans territorials parcials, els plans directors territorials, els plans territorials sectorials, els plans directors urbanístics, el pla d’espais d’interès natural i els altres plans i programes que s’hagin d’elaborar en compliment d’una norma amb rang de llei i els plans que s’han de publicar amb caràcter obligatori. Així com les modificacions dels plans i programes esmentats i la informació econòmica, geogràfica i urbanística, d’elaboració pròpia o externa, que hagi realitzat per a elaborar-los i per avaluar-ne l’execució.
- Normativa sectorial. Aquest apartat inclou totes aquelles normes aprovades per l’Administració Pública i les dades relatives a l’avaluació de l’aplicació de les normes.
- Directives, instruccions i circulars. Aquest apartat inclou totes aquelles directives, instruccions, circulars i les respostes anonimitzades a consultes plantejades que tinguin una incidència especial sobre la interpretació i l’aplicació de les normes.
- Normativa en tràmit. Aquest apartat inclou tots aquells procediments normatius en curs d’elaboració, amb la indicació de l’estat en que es troben i, d’altra banda, les memòries i els documents justificatius de la tramitació dels projectes o avantprojectes normatius, els diversos textos de les disposicions i la relació i valoració dels documents originats pels procediments d’informació pública i participació ciutadana i per la intervenció de grups d’interès, si escau.
Canal de denúncies
L’IFAE disposa d’un canal de denúncies que permet a qualsevol persona reportar possibles conductes indegudes, violacions ètiques, o qualsevol conflicte interpersonal que hagi detectat a l’IFAE. Un canal on s’hi pot comunicar qualsevol possible incompliment o irregularitat, tal com es descriu a la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.
Per a qualsevol informació addicional, podeu escriure a l’adreça transparencia@ifae.es
Última actualització: octubre 2024.
Periodicitat de les actualitzacions: anual.