Highlight

L'Institut de Física d'Altes Energies celebra el seu 25è aniversari

July 10, 2017

L’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), consorci de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, celebra els 25 anys de la seva fundació. La celebració va tenir lloc el passat divendres 7 de Juliol, amb la participació de la secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela; el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro; el Vicerector d’Innovació i Projectes Estratègics de la UAB, Francisco Javier Lafuente; i el president del Patronat del Barcelona Institute of Science and Technology, Andreu Mas-Colell.

La ponència principal va ser a càrrec del professor Hitoshi Murayama, director del Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe a la Universitat de Tòquio i MacAdams Professor de Física a la Universitat de Califòrnia a Berkeley. També van participar l’actual director de l’IFAE, Ramon Miquel, així com el director fundador, Enrique Fernández, l’instigador principal de la creació de l’IFAE, Ramon Pascual, l’ex-director Matteo Cavalli-Sforza, i el director científic del programa Severo Ochoa, Manel Martínez. Tots ells van aportar una visió del passat i el present de l’Institut de Física d’Altes Energies, i del seu paper en la recerca internacional en física fonamental.

L’IFAE: centre d’excel·lència en física fonamental

Des de fa 25 anys, l’Institut de Física d’Altes Energies explora les fronteres còsmiques i de les altes energies, per tal de resoldre les preguntes fonamentals sobre l’univers que encara no tenen resposta. Les línies de recerca principals, tant experimentals com teòriques, són la física de partícules, l’astrofísica d’altes energies i la cosmologia. L’IFAE participa en 9 col·laboracions internacionals en posicions de lideratge, ha obtingut en dues ocasions l’acreditació Severo Ochoa (2012 i 2016) i és membre del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

La secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació Carmen Vela va posar l’IFAE com a exemple del fet que, amb treball, esforç i passió, s’aconsegueix fer la millor ciència i contribuir a la millora de la societat. “Aquesta és una institució que ens permet estar orgullosos i que té assegurats 25 anys més d’excel·lents resultats”, ha declarat.

La innovació tecnològica és present a l’IFAE en els projectes de física aplicada. L’IFAE desenvolupa nova instrumentació, com ara detectors o càmeres de telescopis, projectes d’aplicacions mèdiques, com nous sistemes d’imatge mèdica, i ofereix solucions de gestió massiva de dades a través del Port d’Informació Científica (PIC), que gestiona en col·laboració amb el CIEMAT.

El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya Arcadi Navarro va mencionar els importants resultats aconseguits al llarg del quart de segle de trajectòria de l’IFAE i va recordar com, ja des dels seus començaments, l’IFAE va servir d’inspiració a l’ex-conseller Andreu Mas-Colell per estructurar els centres de recerca a Catalunya.

L’IFAE, atracció i generació de talent internacional

A la celebració van participar diverses persones que van treballar a l’IFAE i actualment desenvolupen la seva carrera professional en institucions i empreses internacionals, dins i fora del món acadèmic. Vicens Gaitan, per exemple, va obtenir el seu doctorat a l’IFAE i ara és científic en cap del Grup AIA, empresa internacional centrada en l’anàlisi massiva de dades; Lluís Miralles, va treballar a l’IFAE com a enginyer en diversos projectes i ara és cap d’un dels departaments del CERN. Gaëlle Boix va ser estudiant de doctorat a l’IFAE i ara és sòcia de la consultora Egon Zehnder. Aquests són alguns exemples de com l’IFAE ha estat una escola de professionals de primer nivell, i de les oportunitats de la física més enllà de la recerca.