Highlight

L’IFAE lidera el Pla Complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies

February 10, 2023

  • L’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) ha estat escollit per coordinar el Pla Complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, un programa estratègic que té per objectiu desenvolupar tecnologies avançades per l’exploració de l’Univers i els seus components.
  • La presentació del projecte va tenir lloc a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; el rector de la UAB Javier Lafuente; el director de l’IFAE, Eugenio Coccia, el coordinador científic del Pla complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, Ramon Miquel, i els representants de les altres sis comunitats autònomes involucrades.

Ahir es va presentar a Barcelona el Pla Complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, un programa estratègic que té per objectiu desenvolupar tecnologies avançades per l’exploració de l’Univers i els seus components i que està integrat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern Espanyol. L’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) lidera el projecte, que s’executarà fins al setembre del 2025.

L’acte va tenir lloc a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; el rector de la UAB Javier Lafuente; el director de l’IFAE, Eugenio Coccia, el coordinador científic del Pla complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, Ramon Miquel, i els representants de les altres sis comunitats autònomes involucrades.

Amb un pressupost de més de 39 milions d’euros, set comunitats autònomes treballaran conjuntament en aquest pla, cogovernat i cofinançat per les comunitats autònomes mateixes, amb l’objectiu principal de fer un salt qualitatiu en la participació espanyola en la següent generació de projectes internacionals líders en astrofísica i física d’altes energies, amb un èmfasi particular en els aspectes més tecnològics.

L’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) ha estat escollit per coordinar aquest fons. Hi participen les Comunitats Autònomes de Catalunya, Andalucía, Cantabria, Comunitat Valenciana, Aragón, Illes Balears i Comunidad de Madrid.

El conseller Nadal ha mostrat en la seva intervenció la satisfacció del Govern que aquest pla complementari es lideri des de Catalunya i es posi en marxa des de l’IFAE.

La ministra Diana Morant ha destacat el paper dels centres de recerca de l’Estat en la producció científica en astrofísica i física d’altes energies.

Diana Morant, Joaquim Nadal, Eugenio Coccia
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i el director de l’IFAE, Eugenio Coccia Credit: Oriol Vila

Tecnologies avançades per l’exploració de l’Univers i els seus components

El programa d’astrofísica i física d’altes energies dels plans complementaris es centra en l’estudi de l’origen i la posterior evolució de l’univers, integrant dues àrees científiques complementàries: l’astrofísica, que s’encarrega de l’estudi de les estructures del cosmos, i la física d’altes energies, que estudia els components bàsics de la matèria.

Eugenio Coccia, director de l’IFAE, ha remarcat l’experiència de l’IFAE en grans col·laboracions internacionals de física experimental, la passió que mou els investigadors a descobrir els aspectes més fonamentals de la natura i la responsabilitat de buscar impactes reals en el coneixement i en la indústria.

Ramon Miquel, coordinador científic del Pla Complementari, ha donat valor al fet que el programa combini l’astrofísica i la física d’altes energies, dues disciplines que comparteixen objectius, i ha agraït l’aposta per la ciència bàsica. “Sense ciència bàsica no hi ha ciència aplicada, ja que no hi ha res a aplicar”, ha dit.

Ramon Miquel
Ramon Miquel, coordinador científic del Pla complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, a la presentació. Credit: IFAE

El programa té la vocació de centrar-se específicament en els aspectes més tecnològics i ha traçat línies prioritàries d’actuació centrades, entre d’altres, en el desenvolupament d’instrumentació d’avantguarda per a futurs experiments en física de partícules i nuclear i astrofísica; experiments d’ones gravitacionals i grans projectes de cartografia astronòmica. També s’hi prioritzen matèries d’estudi com ara la matèria fosca, la física de neutrins, sense oblidar terrenys més tecnològics com el desenvolupament de minisatèl·lits o les aplicacions en computació i intel·ligència artificial.