Highlight
La Col·laboració LIGO-Virgo-KAGRA celebra la seva reunió anual de 2024 a Barcelona
September 25, 2024
Avui ha començat oficialment a Barcelona la Reunió de la Col·laboració LIGO-Virgo-KAGRA, que reuneix gairebé 800 investigadors de tot el món per discutir els darrers avenços en astronomia d’ones gravitacionals. Organitzat pel Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), un centre CERCA ubicat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, la trobada se celebrarà del 23 al 27 de setembre de 2024, oferint una plataforma perquè la comunitat global de recerca en ones gravitacionals comparteixi els seus darrers resultats.
En el seu discurs d’obertura, Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), ha donat la benvinguda als participants a Barcelona, destacant el creixent paper de la ciutat com a centre de recerca científica d’avantguarda. Mas-Colell ha parlat sobre l’ecosistema científic de Barcelona i la seva ambició de consolidar encara més la seva posició com a ciutat líder en ciència.
La decisió de celebrar la conferència a Barcelona reflecteix el creixent estatus de la ciutat dins de la comunitat d’ones gravitacionals. El 2019, l’IFAE va iniciar la seva participació a llarg termini en la Col·laboració Virgo sota la direcció del professor d’ICREA Mario Martínez. Amb la recent incorporació del professor investigador d’ICREA Andrew Lundgren, el grup ha ampliat el seu paper dins de la Col·laboració LIGO. L’IFAE també està contribuint al disseny i la governança del Telescopi Einstein, un observatori d’ones gravitacionals de nova generació que s’espera que revolucioni el camp. El director de l’IFAE, Eugenio Coccia, actualment presideix la Junta de Col·laboració del Telescopi Einstein.
LIGO, Virgo i KAGRA
LIGO (Observatori d’Ondes Gravitacionals per Interferometria Làser), Virgo i KAGRA són tres grans col·laboracions internacionals dedicades a la detecció d’ones gravitacionals, ondulacions en l’espai-temps provocades per alguns dels esdeveniments més extrems de l’univers, com la fusió d’agujeros negres i la col·lisió d’estrelles de neutrons. LIGO opera dos grans observatoris als Estats Units, un a Louisiana i l’altre a l’estat de Washington, i és conegut per la primera detecció d’ones gravitacionals el 2015. Virgo, situat a prop de Pisa, Itàlia, és una col·laboració europea que ha realitzat deteccions independents crucials. KAGRA, situat al Japó, és el primer observatori d’ones gravitacionals a Àsia. LIGO, Virgo i KAGRA treballen junts per millorar les observacions globals d’ones gravitacionals.
Per què són importants les ones gravitacionals
L’astronomia d’ones gravitacionals està revolucionant la nostra comprensió de l’univers, permetent als científics observar fenòmens que són invisibles per als telescopis tradicionals. En estudiar aquestes ones, els investigadors estan obtent nous coneixements sobre agujeros negres, estrelles de neutrons i fins i tot els primers moments després del Big Bang.
Patrocinadors i col·laboradors
La Reunió de la Col·laboració LIGO-Virgo-KAGRA compta amb el suport de diverses institucions líders, entre elles IFAE, UAB, CERCA, ICREA, BIST, IFT, UAM, UV, ICCUB, CIEMAT, IGFAE i AEI.
- Material addicional
- LVK Collaboration Meeting 2024 Website
- Grupo d'investigación
- Gravitational Waves Group
- Contacte