Event
La Nit Europea dels Investigadors 2024 a l'IFAE
September 1, 2024
IFAEEl divendres 27 de setembre, apropeu-vos a la 20a edició de la Nit Europea dels Investigadors. Veniu a detectar raigs còsmics, a construir l’univers partícula a partícula i a endinsar-vos en els experiments de física de partícules. Coneixereu les persones que investiguen l’univers, des del més petit fins al més gran, i que organitzen aquest esdeveniment en el marc del projecte europeu PICO , la física per a tothom.
La Nit Europea dels Investigador.s és un esdeveniment promogut per la Unió Europea per apropar la ciència a la societat. Organitzat simultàniament en 23 països i més de 400 ciutats a tota Europa i més enllà, aquest esdeveniment dedicat a la descoberta, al compartir i a l’intercanvi té com a objectiu augmentar l’interès del gran públic per la ciència.

Quan? Divendres 17 de Setembre 2024 de 17h a 22h
On? Campus UAB
Activitats:
Univers Quàntic
El món subatòmic i la física quàntica no es poden percebre amb els sentits. Univers Quàntic és un projecte de simulació interactiva per experimentar l’escala més petita de la realitat en què vivim. A partir de dades acumulades en els darrers 100 anys en l’àmbit de la física de partícules, oferim visualitzacions i sonoritzacions per poder percebre a escala humana els fenòmens del món subatòmic i experimentar en primera persona la incertesa i la inestabilitat del microcosmos.
Consrueix l’Univers Peça a Peça
Tot el que ens envolta està fet de les mateixes peces, tant aquí com a les galàxies més llunyanes. En diem partícules i n’hi ha vint-i-cinc de diferents. Hem convertit aquestes partícules en peces de Lego per poder combinar-les i, peça a peça, crear tot el que veiem. Podem reproduir el big bang i entendre d’on van sortir les estrelles. Podem inventar-nos noves partícules i imaginar-nos les seves propietats. Si t’agrada el Lego i t’agrada l’Univers, no et perdis aquest taller.
Detecció de Muons
Taller divulgatiu on descobrir com detectem partícules que no es poden veure. Utilitzarem un detector de muons còsmics per demostrar com, tot i que aquestes partícules són invisibles a simple vista, podem identificar-les i estudiar-les a través de la seva interacció amb la matèria.
